Jumaat, 12 Februari 2010

Kebaikan Khasiat Habbatus SawdaNILAI PEMAKANAN
Mengandungi: - Monosaccharides ( 1 molekul gula ), dalam bentuk glukosa, rhamnose, xylose, - arabinose - Komponen polysaccharide yang tidak berkanji - sumber penting bagi diet serat - Asid lemak( linoleic dan asid linoleic), tidak boleh dihasilkan oleh badan, perlu dapatkannya dari sumber makanan. 15 asid amino ( termasuk 8 daripada asid amino yang penting), ia tidak boleh disintesis dalam badan kita dalam kuantiti yang mencukupi, perlu dapatkannya daripada sumber makanan. - Ariginine - penting untuk pertumbuhan bayi - Karotene-apabila diposes oleh hati menjadi vitamin A, mempunyai ciri-ciri anti kanser - Kalsium, besi, natrium dan kalium - pelbagai fungsi enzim. MENGUKUHKAN SISTEM IMUN Jika digunakan secara berterusan, ia boleh meningkatkan imuniti manusia terutama kepada pesakit tenat.
- Kajian 1986 dan 1993 (Drs. El kadi, kandil, Basil Ali), ia mempamerkan peningkatan nisbah sel-T Helper kepada sel-T Suppressor, serta peningkatan dalam aktiviti fungsi sel pembunuh asli. - Ia boleh memainkan peranan penting dalam rawatan kanser, AIDS dan penyakit lain yang berkaitan dengan kekurangan imun. - Kajian 1997, ia meningkatkan 55% nisbah sel-T helper dan sel-T suppressor dengan purata sebanyak 30% aktiviti sel pembunuh asli (NK)

AIDSAKTIVITI ANTI HISTAMINA
- Ia sejenis bahan yang dikeluarkan oleh tisu hidup, adakalanya mencetuskan reaksi alergi dan dikaitkan dengan keadaan seperti asma bronkus. - Kajian 1960 ( saintis badr-el-Din, Mahouz), melegakan tanda pengidap asma bronkus. - Kajian 1993 ( Nirmal Chakravarty M.D) , ia menghalang protein kinase C, sejenis bahan yang mencetuskan penghasilan histamine, ia juga mengurangkan kadar penyerapan kalsium dalam sel. PRINSIP ANTI TUMOR Kajian 1991 ( Pusat penyelidikan Amala, amala Nagar, Kerala, India), ia menghalang sepenuhnya perkembangan sejenis sel kanser Ehrlich Ascites carcinoma(EAC), 100% berkesan dalam menghalang perkembangan tumor sebanyak 50% bagi sel Dalton's Lymphoma Ascites(DLA).

ANTI BAKTERIA- Kajian 1989 ( Journal farmasi Pakistan ), mempunyai sifat anti kulat minyak habatus sauda. - Kajian 1992 ( jabatan farmasi, Universiti Dhaka , Bangladesh ), ia terbukti berkesan terhadap banyak jenis bakteria.- Merawat dan melegakan cirit-birit, muntah.ANTI

RADANG- Kajian 1960( prof. El-Dakhakny), minyak Habbatus sauda mempunyai kesan anti radang dan melegakan kesan-kesan arthritis. - Kajian 1995( saintis makmal Penyelidikan farmakologi, Jabatan farmasi, Kings college, London ), ia berkesan dalam merawat asma bronkus dan eksema, ia merencatkan generasi eicosanoids dan mempamerkan aktiviti anti pengoksidaan dalam sel. - Barry Sears, Phd, bukunya "The Zone" - eicosanoids sebagai hormon yang kuat yang akhirnya menguasai agen-agen bagi setiap system dalam badan merangkumi dari system jantung kepada system imun dan saraf - kajian 1997 ( Unit Mikrobiologikal, Universiti Raja Saudi , Arab Saudi), ia tidak mempunyai kesan alahan.MENGGALAKKAN

LAKTASI Kajian 1979 ( Agarwhal) dan 1989 ( Universiti Potchefstroom), ia meningkatkan pengeluaran susu bagi ibu-ibu yang memberi susu badan.

Tiada ulasan: